Vanha Rauma

Vanha Rauma on puutalokaupunginosa joka kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin ja Museoviraston valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin.

Rakennuskanta on pääosin peräisin 1700- ja 1800-luvuilta, ja asemakaava tätäkin varhaisemmalta ajalta. Kaikkiaan rakennuksia on noin 600 ja asukkaita niissä 800. Kyseessä ei siis ole museo vaan edelleen elävä osa Raumaa.

Vielä 60-luvulla Vanhan Rauman arvoa ei täysin ymmärretty, ja se oli kokea monen muun vanhan suomalaisen kaupungin kohtalon. Onnekseen kuitenkin vain yksi rakennus ehdittiin purkaa. Suojeleva yleiskaava tuli voimaan 80-luvulla.

Maailmanperintökohteeksi alue lisättiin 1991. Se edustaa Pohjoismaista puutalokaupunkia. Suomessa Vanha Porvoo sisältää samankaltaista rakennuskantaa, mutta ei ole alueena yhtä yhtenäinen.

Vanha Rauma sopii vierailuille kaikkina vuodenaikoina. Etenkin näin joulun alla tunnelma on ainutlaatuinen. Alueella kannattaa liikkua kävellen, lähelle pääsee linja-autolla tai pysäköimällä viereisille parkkialueille.

Otteita Ylen Suomen Seitsemät ihmeet-sarjan Vanha Rauma-jaksosta voi katsoa Areenasta.